Otrdien, 17. oktobrī, plkst. 11:00 Valmiermuižas Alus virtuvē Vidzemes plānošanas reģions pulcinās kopā Vidzemes novadu krodziņu, restorānu, viesu namu saimniekus, mājražotājus un citus interesentus, lai stāstītu par jauna kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” veidošanu. Dalībnieki uzzinās par iespējām piedalīties šai projektā, lai kopīgi veidotu jaunu, gardēžiem un Latvijas un Igaunijas apceļotājiem saistošu zīmolu, kas konkurētu ar gastronomiskā tūrisma galamērķiem citviet Eiropā.

Tūrisma maršruts “Livonijas garša” tiek īstenots “Interreg Estonia – Latvia” projekta “Livonijas kulinārais ceļš” ietvaros. Jaunā zīmola “Livonijas garša” iecere ir veidot gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijas un Igaunijas teritorijā. Iedvesmas avots ir vēsturiskā Livonija, kurā ietilpa Latvija un Igaunija. Kulinārais ceļš ļaus izzināt Livonijas un jaunāko laiku vēstures “nospiedumus” Igaunijas un Latvijas virtuvēs, tur rodamās kopīgās garšas un ēdienus, jaunatklātos produktus. Tai pašā laikā ceļotāji iepazīs katram reģionam atšķirīgo, vienreizējo. Gardēžu pieturvietās nobaudāmie ēdieni stāstīs ne tikai par Livonijas laika produktiem, garšām, ko iepazina pilīs, muižās un saimnieču virtuvēs, bet arī par senās pavārgrāmatās rodamām receptēm, kas tiks pilnīgotas, lai atbilstu mūsdienu prasīgo ēdienu baudītāju vēlmēm. Maltītēs tiks izmantoti sezonāli, vietējie produkti.

Gastronomiskā tūrisma maršrutos tiks aicināti aptuveni 250 mājražotāji un visa veida ēdinātāji – krodziņi, restorāni, viesu nami, saimnieču virtuves. Iecerēts, ka “Livonijas garša” veicinās sadarbību starp mazajiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem Latvijā un Igaunijā, kā arī vietējo pārtikas produktu izmantošanu. Projekta ietvaros tiks veidoti reģionāli un starpvalstu sadarbības tīkli starp tūrisma ēdināšanas uzņēmumiem un vietējiem pārtikas ražotājiem un zemniekiem.

Viena dzidra spēku zupe jeb gaļas sula. Tapusi Valmiermuižas Alus virtuvē pēc Kristofa Hardera grāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795) receptes. Pavārs: Jānis Ērglis. Fotogrāfs: Klāvs Vasiļevskis.

Garajā kulinārajā ceļā, kas sāksies Igaunijas dienvidos, vīsies cauri Latvijai līdz pat Kurzemes rietumu krastam, Vidzemē iekļausies reģionālais kulinārais maršruts “Taste HansEATica”. Tā unikālais stāsts tiks veidots, par pamatu ņemot Rubenes mācītāja Kristofa Hardera tulkoto, sastādīto un drukāto grāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795). Šis izdevums ne tikai sendienās ļāva latviešu tautības muižu pavāriem un saimniecēm uzzināt, kā gatavojams teļa ķīlis ar kastaņām un kā vārāma klāra spēka zupe jeb gaļas sula, bet arī mūsdienās gardēžu baudījumam piedāvāt, piemēram, aizmirsto, gardo blāzkošķenu.

Informācijas dienā sanākušos projekta vadītāja Lienīte Priedāja – Klepere iepazīstinās ar kulinārā ceļa “Livonijas garša” ieceri, prasībām dalībniekiem un pieteikšanās iespējām. Šefpavārs Valters Zirdziņš iedvesmos aktualizēt aizmirstas garšas un senas receptes. Savukārt Valmieras muzeja krājuma glabātāja Indra Vīlistere ļaus ielūkoties vidzemnieka virtuves mākslas mantojumā, bet lauku mājas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, kā senas būšanas un ēšanas piedāvāt ceļotājiem, un kāds ir ieguvums, iesaistoties tūrisma ceļos. Pasākuma laikā būs iespēja aizpildīt dalības pieteikumus kulinārajam ceļam “Livonijas garša” .

Lai kuplinātu dalībnieku pulku, interesentus aicinām pieteikties līdz 13. oktobrim, mājaslapā www.vidzeme.lv sadaļā “Semināri VPR” vai pa tālr. +371 29334753. Dalībnieku skaits ierobežots.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Augstākminētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake@vidzeme.lv, tālr.: +371 29334753, www.vidzeme.lv